świąteczna zupa migdałowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis znalazłam w starej książce kucharskiej z 1964 roku, leżała sobie zapomniana u mamy na strychu. Dla mnie pachnie Świętami :)) Delikatna zupka o mocnym migdałowym aromacie, sycąca dzięki ryżowi. Ja podałam ją w wersji na słodko :)

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 szklanki migdałów (ja ułatwiłam sobie sprawę i użyłam płatków migdałowych)
    3 szklanki mleka
    ugotowany ryż (dałam 100 gramów, czyli 1 torebkę)
    2 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki cukru waniliowego

Świąteczna zupa migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały sparzyć, obrać ze skórek i wysuszyć na papierze (najlepiej przez całą noc). Ja użyłam płatków migdałowych.
    Następnie migdały zmielić lub przepuścić przez maszynkę, ja zmieliłam w młynku do kawy na prawie mączkę.
    Wsypać je do mleka i gotować na maleńkim ogniu przez 15 minut. Zupkę osłodzić wedle uznania. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Porady

Do zupy można dodać również cynamon lub sparzone wcześniej rodzynki, jeśli ktoś lubi, ewentualnie mleko ugotować z migdałami i dwoma goździkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy