Sushi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Odrobina Azji w domu.

  • 60 min

Składniki:

  • Ryż do sushi
    kilka arkuszy alg morskich
    dresing do sushi
    sezam biały i czarny
    kawior
    szczypiorek
    wędzony łosoś
    awokado
    ogórek
    tuńczyk
    majonez
    serek śmietankowy
    sos sojowy
    imbir marynowany
    wasabi

Sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sushi z algą w środku 1. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mieszamy go z dresingiem.
    Na macie bambusowej układamy folię aluminiową oraz arkusz algi. Na całą powierzchnię algi kładziemy ryż. Na ryż ponownie kładziemy folię aluminiową. Ostrożnie przewracamy na drugą stronę. Odwróconą część algi smarujemy serkiem śmietankowym. Łososia mieszamy ze szczypiorkiem, układamy na aldze i starannie zwijamy w rulon. Nie odwijając z folii kroimy na mniej więcej dwu centymetrowe kawałki. Gdy już mamy pokrojony cały rulon odwijamy z folii, górę obtaczamy w mieszance białego i czarnego sezamu.

    Do pozostałych możemy dodawać składniki jakie tylko lubimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy