Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Mama bardzo często ją dla nas robiła, jeszcze kiedy byliśmy dziećmi. Teraz to jedna z najtańszych i najczęściej robionych surówek.

  • 15 min

Składniki:


  • 1/2 główki średniej kapusty pekińskiej
    2 średnie pomidory
    1 mała cebulka
    garść posiekanego koperku
    opcjonalnie rzodkiewka do smaku
    1 płaska łyżeczka soli
    szczypta pieprzu
    szczypta cukru
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej
    1/2 łyżki octu (jabłkowy, winny) lub soku z cytryny

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę posiekać. Dodać do niej sól, wymieszać i zagnieść ręką. Odstawić na 10-15 minut.
  • 2. Pomidory można sparzyć i obrać, lecz świeże, sezonowe, najlepiej zostawić w skórce. Umyć je i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Jeśli zdecydowaliście się na rzodkiewkę, najlepiej zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa dodać do kapusty.
  • 3. Z pozostałych składników wymieszać sos, zalać nim warzywa, wszystko razem połączyć, doprawić do smaku. Można podawać od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy