Surówka z białej kapusty

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szybka w przygotowaniu, idealna jako dodatek do drugiego dania, szczególnie do ryb.

  • 10 min

Składniki:

  • 1/4 młodej białej kapusty
    1 średnia marchew
    1 mała cebula
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    Dressing:
    6 łyżek oleju
    2 łyżeczki octu jabłkowego
    3 łyżeczki cukru pudru
    1 1/2 łyżeczki musztardy stołowej
    1 ząbek czosnku
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Surówka z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Do oleju dodać ocet, musztardę, cukier puder, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Składniki dressingu dokładnie połączyć. Dressingiem polać surówkę, wymieszać i odstawić do przegryzienia na minimum godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy