Sumowe zrazy w sosie borowikowym

0 (0 ocen)

i dla dzieci i dla dorosłych smaczne danie

Składniki:

  • 800 g suma, 100 g czerstwej bułki pszennej, 1/2 szklanki mleka, cebula, jajko, łyżka masła, łyżka mąki ziemniaczanej

    sos : 30 g suszonych borowików, sól, mielony pieprz, 1/2 cebuli, łyżka margaryny, łyżka mąki, 1 i 1/3 szklanki wywaru z grzybów, sól, mielony pieprz

Sumowe zrazy w sosie borowikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suma oczyścić, sprawić i opłukać. Odfiletować i ściągnąć skórę. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać. Mięso z suma, bułkę i cebulę zemleć. Dodać masło, mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz. Uformować podłużne zrazy i usmażyć je na rozgrzanym oleju.
  • 2. Przygotować sos : umyte i namoczone w letniej wodzie grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i posiekać. Cebulę obrać, pokroić, dodać do stopionej margaryny. Poddusić. Dodać mąkę i zasmażyć. Rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów, dodać posiekane grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Zrazy zagrzać w sosie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy