Sumowe zrazy w sosie borowikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suma oczyścić, sprawić i opłukać. Odfiletować i ściągnąć skórę. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać. Mięso z suma, bułkę i cebulę zemleć. Dodać masło, mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz. Uformować podłużne zrazy i usmażyć je na rozgrzanym oleju.
2.Przygotować sos : umyte i namoczone w letniej wodzie grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i posiekać. Cebulę obrać, pokroić, dodać do stopionej margaryny. Poddusić. Dodać mąkę i zasmażyć. Rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów, dodać posiekane grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze