1.Mięso łączymy z jajkiem, wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy na jednolitą masę. Formujemy z mięsa małe kulki i smażymy na patelni z każdej strony. Usmażone odkładamy do miski. Następnie przygotowujemy sos. Paprykę marynowaną, ogórki konserwowe kroimy w paski. Na dużej patelni wlewamy olej i smażymy cebulę pokrojona w kostkę i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Podsmażamy około 10 minut i dodajemy ogórki, dalej podsmażamy około 5 minut. Następnie dodajemy paprykę marynowaną i sos słodko-kwaśny – można dodać trochę soku pomidorowego ( pół szklanki) Całość mieszamy i dusimy po zagotowaniu około 2 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodajemy kulki mięsne i zagotowujemy. Kulki podajemy z makaronem spaghetti/ryżem.
Komentarze