spaghetti

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszne i szybkie

  • 35 min

Składniki:

  • - 500 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego)
    - 1 jajko,
    - 2 ząbki czosnku,
    - Sól, pieprz,
    - Olej do smażenia

    Sos:

    - 1 mały słoik papryki marynowanej,
    - 1 mały słoik ogórków marynowanych,
    - 20 dag pieczarek,
    - 1 cebula
    - 2 słoiczki sosu słodko-kwaśnego

Spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso łączymy z jajkiem, wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy na jednolitą masę. Formujemy z mięsa małe kulki i smażymy na patelni z każdej strony. Usmażone odkładamy do miski. Następnie przygotowujemy sos. Paprykę marynowaną, ogórki konserwowe kroimy w paski. Na dużej patelni wlewamy olej i smażymy cebulę pokrojona w kostkę i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Podsmażamy około 10 minut i dodajemy ogórki, dalej podsmażamy około 5 minut. Następnie dodajemy paprykę marynowaną i sos słodko-kwaśny – można dodać trochę soku pomidorowego ( pół szklanki) Całość mieszamy i dusimy po zagotowaniu około 2 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodajemy kulki mięsne i zagotowujemy. Kulki podajemy z makaronem spaghetti/ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy