Sos z łopatki wołowej z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

smaczny obiad

  • 60 min

Składniki:

  • łopatka wołowa 1,5 kg
    pieczarki 60 dag
    marchewka 2 szt
    czosnek 2 kostki Knorr
    śmietana 22% 200ml
    mąka pszenna 1 łyżka
    cebula 2 szt
    mąka krupczatka /do obtoczenia/
    olej /do smażenia/
    masło/margaryna 2 łyżki
    listek laurowy 2 szt
    sól
    pieprz

Sos z łopatki wołowej z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, obsuszamy, kroimy na plastry ok 1-1,5 cm i delikatnie rozbijamy. Obtaczamy mięso w mące krupczatce, obsmażamy na oleju na rumiano. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka i podsmażamy. Pieczarki podsmażamy na maśle do odparowania wody i zrumienienia. Mięso, pieczarki, startą marchewkę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie wkładamy do garnka i zalewamy wodą by pokryło składniki. Gotujemy do miękkości mięsa. Następnie w małej ilości wody rozrabiamy łyżke mąki, wlewamy do sosu, zaprawiamy śmietaną, kruszymy czosnek. Całość gotujemy jeszcze około 3-5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy