Karpatka śmietankowo-czekoladowa z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto karpatkowe: Wodę zagotować ze 125g margaryny. Stopniowo dodajemy mąkę. Podgotować. Ostudzić. Następnie porcjami wbijamy jajka- zmiksować oraz wsypać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2części i piec w osobnej blaszce 28/24 po 20min w tem. 200C, a potem 10min w 150C.
2.Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia a następnie wylać delikatnie na 1blat karpatki.Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
3.Masa śmietankowa: Budyń wraz z mąkami rozpuszczamy w 1/2szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z budyniem. Mandarynki obieramy, i kroimy w małe kawałki przekładamy do masy.
4.Masa czekoladowa: Budyń wraz z mąkami rozpuszczamy w 1/2szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z budyniem.
5.Żelatynę rozpuszczamy i zostawiamy do lekkiego stężenia. Podzielić na 2części i przełożyć do mas. Zmiksować. Masę śmietankową wylewamy na galaretkę, następnie wykładamy masę czekoladową. Na wierzch wykładamy 2część karpatki i posypujemy pudrem.
Komentarze