Karpatka śmietankowo-czekoladowa z mandarynkami

0 (0 ocen)

Bajeczna i słodka. Przełożona masami budyniowymi, z galaretką i mandarynkami.

Składniki:

  • Ciasto karpatkowe:
    1 1/4szkl. Mąki pszennej
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    4jajka
    1szkl. Wody
    125g margaryny

    Masa śmietankowa:
    1łyżka mąki pszennej
    1łyżka mąki ziemniaczanej
    2łyżki budyniu śmietankowego
    100g margaryny
    1/2szkl. Cukru
    375ml mleka

    Masa czekoladowa:

    1łyżka mąki pszennej
    1łyżka mąki ziemniaczanej
    2łyżki budyniu czekoladowego
    100g margaryny
    1/2szkl. Cukru
    375ml mleka

    dodatkowo:
    cukier puder do posypania wierzchu
    galaretka brzoskwiniowa
    4łyżki żelatyny
    ,3/4szkl. Gorącej wody
    Mandarynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Galaretki

Karpatka śmietankowo-czekoladowa z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto karpatkowe: Wodę zagotować ze 125g margaryny. Stopniowo dodajemy mąkę. Podgotować. Ostudzić. Następnie porcjami wbijamy jajka- zmiksować oraz wsypać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2części i piec w osobnej blaszce 28/24 po 20min w tem. 200C, a potem 10min w 150C.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia a następnie wylać delikatnie na 1blat karpatki.Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
  • 3. Masa śmietankowa: Budyń wraz z mąkami rozpuszczamy w 1/2szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z budyniem. Mandarynki obieramy, i kroimy w małe kawałki przekładamy do masy.
  • 4. Masa czekoladowa: Budyń wraz z mąkami rozpuszczamy w 1/2szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z budyniem.
  • 5. Żelatynę rozpuszczamy i zostawiamy do lekkiego stężenia. Podzielić na 2części i przełożyć do mas. Zmiksować. Masę śmietankową wylewamy na galaretkę, następnie wykładamy masę czekoladową. Na wierzch wykładamy 2część karpatki i posypujemy pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować