Smażone lody

0 (0 ocen)

  • 35 min

Na przełamanie lodów- smażone lody ;-) .Według mnie najlepiej sprawdzają się w tej roli lody o smaku waniliowym lub śmietankowym

  • 35 min

Składniki:

  • - 5-6 kulek lodów
    - 2 opakowania herbatników
    - 1 jajko
    - 60 g wiórków kokosowych, mielonych orzechów lub migdałów
    - olej do głębokiego smażenia

Smażone lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka zmiażdżyć na pył, obtoczyć w nich kulki, włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut. Roztrzepać jajko. Mocno rozgrzać olej. Kulki zanurzać w jajku, a następnie panierować w ciastkach wymieszanych z wiórkami. Wrzucać na ok. 20 s. na olej. Wyłowić łyżką cedzakową. Podawać natychmiast z lekko kwaśnym sosem owocowym.

Porady

Radze użyć lodów łatwo se roztapiających, wtedy deser ma kremowa konsystencje w środku. Ja użyła lodów Zielonej Budki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy