Słodki Sycylijczyk

0 (0 ocen)

nie wiem skąd taka nazwa, ale to wielka trufla i do tego przepyszna

Składniki:

  • 3 tabliczki czekolady
    4/5 kostki masła
    2 jajka
    3 łyżki rumu lub olejek
    2 łyżki cukru
    1 pomarańcza( u mnie brzoskwinie z puszki)
    8-10 biszkoptów

Słodki sycylijczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczam na parze dodając olejek rumowy. Cukier ucieram z żółtkami w kąpieli wodnej. Dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i miksuję. Następnie rozpuszczoną czekoladę, pokruszone biszkopty. Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam delikatnie z masą czekoladową za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładam do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki na ok 1 godz. Wyjmuję i układam cząstki owoców na lekko zastygniętej masie.Całość ponownie wstawiam do lodówki na całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy