Ślizgacz

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto,którego smak od wielu lat zna cała rodzina.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jajka (2 żółtka,jedno całe)
    1 szklanka cukru
    1 śmietanka kremówka
    1/2 kostki masła
    1/2 kostki margaryny
    Cukier wanilinowy
    3 łyżki kakao
    1 szklanka mleka
    3 łyżeczki żelatyny
    1 galaretka truskawkowa
    +owoce i biszkopty

Ślizgacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać masło i margarynę. Mleko zagotować z żelatyną. Ostudzić,wlać do masy,mieszać bardzo ostrożnie (MOŻE SIĘ ZWAŻYĆ!). Następnie dodać śmietankę i cukier wanilinowy. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao,drugą pozostawić bez zmian. Na formie ułożyć biszkopty. Ciasta układać warstwami na biszkoptach. Zalać tężejącą galaretką.

Porady

Można dodać owoce, na przykład truskawki lub brzoskwinie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy