Śliwki pod pierzynką

0 (0 ocen)

Pyszny deser,w sam raz w jesienną szarówkę.

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1 szklanka mąki pszennej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g masła
    1 jajko
    1/4 szklanki mleka
    szczypta cynamonu
    1-2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
    15 średnich śliwek
    szczypta soli

Śliwki pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyj i usuń pestki, przełóż do miski. Do śliwek dodaj mąkę kukurydzianą, 3/4 szklanki cukru,skórkę z pomarańczy i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
    Śliwki przełóż do foremek wysmarowanych masłem.
    W niedużej misce wymieszaj pozostały cukier wraz z proszkiem do pieczenia,solą i mąką pszenną. Dodaj masło i wymieszaj mikserem.Dodaj mleko i jajko. Dokładnie wymieszaj.
    Ciasto wyłóż na śliwki. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 175 C. przez ok. 30-35 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy