Śledzie opiekane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Śledzie są wyśmienite, worto je spróbować. Polecam

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    2 kg śledzi zielonych (filety)

    SKŁADNIKI NA PANIERKĘ:

    Jajka

    Bułka tarta

    Mąka pszenna

    ZALEWA:

    cebula

    ocet 0,75ml (10%)

    1 szklanka cukru

    2,5l wody

    1 łyżka soli

    magii, ziele angielskie liść laurowy, gorczyca

Śledzie opiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Filety pokroić na kawałki. Panierować w jajku i w tartej bułce wymieszanej z mąką.

  • 2. 2. Piec na głębokim oleju ( najlepiej w frytkownicy). Ostudzić. Przygotować zalewę.

  • 3. 3. Zalewa: Woda, ocet, sól, zkarmelizowany cukier ( cukier rozpuścić na ogniu i dodać 1 szk. gorącej wody, szybko wymieszać), i przyprawy wszystko zagotować. Cebulę pokroić na talarki i dodać pod koniec gotowania. Śledzie zalać letnią zalewą.

Komentarze

Podobne przepisy