Skrzydełka w sosie dyniowo - truflowym

0 (0 ocen)

Namiastka luksusu na wykwintny obiad.

Składniki:

  • 8 skrzydełek z kurczaka (łącznie 600 g)

    Marynata:
    3 łyżeczki wódki miętówki
    sól (wg uznania)
    pieprz biały mielony (wg uznania)

    Sos dyniowo - truflowy:
    400 g obranej dyni (miąższ)
    3 ząbki czosnku
    150 g serka topionego truflowego
    3 łyżki oleju
    1 i 1/2 szklanki wody
    5 - 6 łyżeczek mąki kukurydzianej
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz biały mielony do smaku (wg uznania)

Skrzydełka w sosie dyniowo - truflowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka w sosie dyniowo - truflowym 1. Składniki marynaty wymieszać. Mięso umyć i dokładnie osuszyć - natrzeć marynatą. Skrzydełka włożyć do lodówki na kilka godzin (ewentualnie na całą noc).
  • Skrzydełka w sosie dyniowo - truflowym 2. W garnku podgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek, dołożyć skrzydełka - delikatnie zrumienić. Całość zalać wodą, dodać pokrojoną w kostkę dynię i dusić pod przykryciem 20 min.
  • Skrzydełka w sosie dyniowo - truflowym 3. Po tym czasie dodać serek topiony i, mieszając, rozpuścić. Garnek zdjąć z ognia, zawartość oprószyć papryką mieloną i mąką kukurydzianą - dokładnie rozprowadzić. Garnek ponownie umieścić na gazie. Zagotować zawartość. Gotowe danie przyprawić wg uznania.

Porady

Mąkę kukurydzianą można zastąpić mąką ziemniaczaną. Wtedy należy zmniejszyć nieco jej ilość. Należy również najpierw rozrobić ją w niewielkiej ilości zimnej wody, gdyż nie rozprowadzi się na gorąco tak dobrze, jak mąka kukurydziana.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy