Skrzydełka w sosie dyniowo - truflowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty wymieszać. Mięso umyć i dokładnie osuszyć - natrzeć marynatą. Skrzydełka włożyć do lodówki na kilka godzin (ewentualnie na całą noc).
2.W garnku podgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek, dołożyć skrzydełka - delikatnie zrumienić. Całość zalać wodą, dodać pokrojoną w kostkę dynię i dusić pod przykryciem 20 min.
3.Po tym czasie dodać serek topiony i, mieszając, rozpuścić. Garnek zdjąć z ognia, zawartość oprószyć papryką mieloną i mąką kukurydzianą - dokładnie rozprowadzić. Garnek ponownie umieścić na gazie. Zagotować zawartość. Gotowe danie przyprawić wg uznania.
Porady
Mąkę kukurydzianą można zastąpić mąką ziemniaczaną. Wtedy należy zmniejszyć nieco jej ilość. Należy również najpierw rozrobić ją w niewielkiej ilości zimnej wody, gdyż nie rozprowadzi się na gorąco tak dobrze, jak mąka kukurydziana.
Komentarze