Sernik z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę utrzeć z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z kakao. Dodać do masy i wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Miękkie masło ubić z cukrami na jasną i puszysta masę. Do masy dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym. Następnie dodać ser, budyń i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ciemne ciasto, na nie poukładać około 500g czereśni, na czereśnie wylać masę serową i wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe czereśnie, leciutko dociskając.
Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Gdyby się zbyt mocno przyrumieniało, można pod koniec pieczenia (15 minut przed końcem) przykryć folią aluminiową. Przestudzić chwilę w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić do końca.
Komentarze