Sernik z czereśniami

0 (0 ocen)

Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Na drugi dzień jest palce lizać. Polecam.

Składniki:

  • Składniki na ciemne ciasto
    * 250g margaryny
    * 3/4szklanki cukru
    * 1 cukier waniliowy
    * 4 jajka
    * 250g mąki pszennej
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 4 łyżki kakao

    Składniki na masę serową
    * 70g masła
    * 1/2 szklanki cukru
    * 1 cukier wanilinowy
    * 4 jajka (osobno żółtka i białka)
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    * budyń waniliowy
    * 1 wiaderko twarogu do sernika (zmielony)
    * 600g wypestkowanych czereśni

Sernik z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Sernik z czereśniami 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z kakao. Dodać do masy i wymieszać na najniższych obrotach miksera.
    Miękkie masło ubić z cukrami na jasną i puszysta masę. Do masy dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym. Następnie dodać ser, budyń i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ciemne ciasto, na nie poukładać około 500g czereśni, na czereśnie wylać masę serową i wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe czereśnie, leciutko dociskając.
    Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Gdyby się zbyt mocno przyrumieniało, można pod koniec pieczenia (15 minut przed końcem) przykryć folią aluminiową. Przestudzić chwilę w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić do końca.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy