Sernik rodzynkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mój 3-letni Krzyś sam zachęca mnie do pieczenia.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 5 żółtek
    ● 3 łyżki cukru
    ● 3/4 szkl. mąki tortowej
    ● margaryna
    ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    ● 1 kg mielonego twarogu
    ● 3/4 cukru
    ● jajko
    ● 1/2 kostki masła
    ● 2 op. budyniu śmietankowego
    ● op. cukru waniliowego
    ● małe op. rodzynek
    Piana kokosowa:
    ● 5 białek
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 10 dag wiórków kokosowych
    ● polewa czekoladowa

Sernik rodzynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: żółtka ubijamy
    z cukrem, mieszamy z mąką,
    margaryną i proszkiem do
    pieczenia. Wyrabiamy ciasto.
    3/4 wykładamy na blachę
    i pieczemy ok. 15 minut
    w 180 °C. Resztę ciasta
    schładzamy.
  • 2. Masa serowa: twaróg miksujemy
    z cukrem, dodając
    kolejno cukier waniliowy,
    miękkie masło, jajko i budynie.
    Wsypujemy rodzynki
    i mieszamy.
  • 3. Piana kokosowa: białka
    ubijamy, pod koniec wsypujemy
    cukier i wiórki.
  • 4. Na ciasto wykładamy masę
    serową, a następnie pianę
    kokosową. Na wierzch ścieramy
    na tarce resztę ciasta.
    Pieczemy w 180 °C ok. 50
    minut. Dekorujemy polewą

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy