sernik na zimno z galaretką z czerwonego wina

0 (0 ocen)

Sernik na zimno w wersji dla dorosłych.

Składniki:

  • szklanka czerwonego słodkiego wina
    niesłodzona galaretka truskawkowa lub łyżka żelatyny

    1 kg sera sernikowego, już zmielonego
    ziarna z laski wanilii
    cukier puder
    opakowanie żelatyny na 2,5 litra
    podłużne biszkopty na wyłożenie formy około 12 sztuk

Sernik na zimno z galaretką z czerwonego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwone wino podgrzewamy, pilnujemy żeby się nie zagotowało. Do gorącego wina wsypujemy galaretkę/żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli robimy w formie na babkę to wylewamy galaretką dno formy.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Studzimy.
  • 3. Ser mieszamy z cukrem pudrem i ziarnami wanilii. Ilość cukru zależy od smaku sera.
  • 4. Ser mieszamy z przestudzoną żelatyną. Masę serową wylewamy na zastygniętą galaretkę z czerwonego wina. Na wierzch układamy biszkopty. Sernik odstawiamy na noc do lodówki.

Porady

Ja swój sernik zrobiłam w formie na babkę o średnicy górnej 21cm, ale można użyć dowolnej formy np. tortownicy. Przed podaniem formę z sernikiem zanurzamy na kilka sekund we wrzątku by babka łatwo wyszła z formy. Jeśli sernik tradycyjnie robimy w tortownicy to kolejność warstw powinna być następująca: warstwa biszkoptów, warstwa serowa, galaretka.

Komentarze

Podobne przepisy