Sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo proste ciastko, leciutkie i bardzo waniliowe.Dodatek owoców i malinowej galaretki pasuje idealnie.Gorąco polecam, gdyż od razu poczujecie wiosnę :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    3 jajka
    0,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    0,15 szklanki mąki ziemniaczanej

    Masa serowa:
    1 kg sera twarogowego (mielonego)
    laska wanilii
    0,75 szklanki cukru
    szklanka mleka
    3 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    galaretka malinowa
    gruszki z zalewy (lub inne miękkie owoce)

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubij na sztywną pianę i dodaj cukier,następnie żółtka.
    Delikatnie przesiej mąki i ostrożnie wymieszaj.
    Przełóż do formy o boku 24 cm i piecz przez ok.20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Masa serowa:
    Żelatynę rozpuść w ciepłym mleku, dodaj cukier, wanilię i twaróg.
    Dokładnie wymieszaj.
  • 3. Na upieczony, chłodny biszkopt, wylej masę twarogową, ułóż owoce i całość zalej galaretką (przygotowaną wcześniej, musi już lekko tężeć).
    Całość wstaw do lodówki na całą noc.

Porady

Warto poeksperymentować z wyborem owoców do ciasta :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy