Sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Prosty w przygotowaniu. Przepis na tortownicę 24 cm

  • 3 godz.

Składniki:


  • kilogram sera z wiaderka
    puszka brzoskwiń
    25 g żelatyny
    2 galaretki (u mnie turkusowe)
    1,5 szklanki cukru pudru
    cukier waniliowy
    biała czekolada
    biszkopty
    100 ml śmietanki 30%

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyłem biszkoptami. Brzoskwinie osączyłem z zalewy ,pokroiłem na kawałki ,wymieszałem z serem ,cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

    Czekoladę rozpuściłem w kąpieli wodnej ,dodałem śmietankę i wymieszałem z masą serową.

    Żelatynę rozpuściłem w gorącej wodzie ,jak ostygła dodałem do sera i dokładnie wymieszałem.

    Masę wstawiłem na pół godziny do lodówki ,po czym przelałem do tortownicy. Ponownie wstawiłem do lodówki ,żeby stężała.

    Galaretki zrobiłem wg przepisu na opakowaniu (w mniejszej ilości gorącej wody). Wstawiłem do lodówki na pół godziny ,po czym wylałem na wierzch sernika. Całość chłodziłem w lodówce do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy