Schab z maślakami i orzechami laskowymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

składniki na 6 porcji :

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości, 1 kg ziemniaków, 50 dkg mrożonych maślaków, 2 łyżki suszonego majeranku, 5 gałązek tymianku, 20 dkg orzechów laskowych, 2 cebule, 2 łyżki miodu gryczanego, sól, pieprz, oliwa

Schab z maślakami i orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, oczyścić, osuszyć, natrzeć majerankiem, posolić i przełożyć do brytfanny. Obok mięsa ułożyć obrane i pokrojone na połówki ziemniaki i gałązki tymianku, polać oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Posiekać cebule, wymieszać z miodem, dodać kilka łyżek oliwy, sól, pieprz. Po około 45 minutach, gdy mięso i ziemniaki zaczną mięknąć, dodać do nich grzyby, orzechy i sos cebulkowy. Piec do miękkości jeszcze około 20 - 25 minut. Podawać schab pokrojony w plastry, z sosem z pieczeni z grzybami i orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy