Sałatka ziemniaczana z czerwoną fasolą na plastrach szynki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prosta w wykonaniu, tania i bardzo sycąca. W sam raz na śniadanie lub jako przystawka.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    5 średnich ziemniaków
    5 jajek
    1 puszka konserwowej fasoli czerwonej
    2 średnie cebule
    Sól, pieprz do smaku
    Majonez kielecki
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    Kilka plastrów szynki, dowolnej.

Sałatka ziemniaczana z czerwoną fasolą na plastrach szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach z dodatkiem soli, wystudzić obrać. Jajka ugotować na twardo, obrać. Ziemniaki i jajka pokroić w grubszą kostkę. Cebule obrać, przekroić na 4 części, pokroić w cienkie plasterki. Fasolę odcedzić na sitku. Składniki przełożyć do miski, dodać jogurt, 3 łyżki majonezu oraz sól i pieprz, wymieszać składniki. Jeśli sałatka będzie za sucha dodać majonezu i jogurtu. Układać na plastrach szynki, zwinąć w rulony.

Porady

Zamiast surowej cebuli, można dodać konserwową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy