Sałatka z pieczonym buraczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Samo zdrowie na talerzu. Prosta w wykonaniu, oryginalna i jak smakuje:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 średniej wielkości buraczki, sałata roszponka, ser feta, 1cytryna, oliwa z oliwek, ulubione zioła, sól i pieprz

Sałatka z pieczonym buraczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki myjemy dokładnie osuszamy i (każdego z osobna) owijamy w folie aluminiową, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220st C, na ok godzinę. Czas pieczenia zależy od wielkości buraczków. Upieczone buraki obieramy, kroimy w kostkę, układamy na roszponce, dodajemy ser feta. Przyrządzamy sos: wyciskamy sok z jednej cytryny, dodajemy ok 3 łyżek oliwy z oliwek, ulubione zioła oraz sól i pieprz do smaku. Sos mieszamy energicznie, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Sałatkę podaję z grzankami czosnkowymi. Smacznego

Porady

Do tej sałatki świetnie pasuję również rukola jak również dodatek orzechów włoskich

Komentarze

Podobne przepisy