Uwielbiam ekspresowe sałatki robione spontanicznie, z tego co leży w lodówce, połączyłam smaki których bałam się połączyć-bób i pędy bambusa a niepotrzebnie bo wyszła wyśmienita w smaku-gorąco polecam!
30 min
Składniki:
20 dag kaszy kuskus
30 dag świeżego bobu
15 dag szynki gotowanej
1 mała puszka pędów bambusa
2-3 łyżki majonezu np Kielecki
kawałek 10 cm pora
sól morska do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
Sałatka z kuskus i bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę kuskus posypujemy szczyptą jarzynki, zalewamy wrzącą wodą tak aby kasza była zanurzona w naczyniu na pół cm, odstawiamy do napęcznienia, następnie kaszę mieszamy.
Bób wrzucamy na osolony wrzątek gotujemy 5 minut po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby zachował kolor, obieramy z łupinek,
Por siekamy drobno, tak samo gotowaną szynkę , pędy bambusa osączamy z zalewy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem dodajemy majonez, mieszamy, sałatkę chłodzimy i wykładamy na talerze.
Smacznego!
Komentarze