zmodyfikowałam przepis z internetu, teraz robię na każdą okazję.
40 min
Składniki:
3-4 jajka / w zależności od półmiska może być 5 mniejszych/,
2 duże pomidory, puszka tuńczyka w kawałku, śmietana 18%, majonez, czosnek, cebula, pieprz, sól, szczypiorek, ser żółty w kawałku, czerwona słodka papryka do posypania.
Sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie: jajka ugotować na twardo, pomidory, szczypiorek i cebulę pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na grubszych oczkach, tuńczyka rozdrobnić, ząbek czosnku przecisnąć.
Sos. W zależności od wielkości półmiska: po cztery, pięć łyżek majonezu i śmietany dodajemy czosnek i mieszamy.
Na samym dnie półmiska wykładamy niewielką ilość ketchupu /robimy ciekną warstwę/. Następnie jajka kroimy na połówki i układamy brzuszkami do góry, solimy i pieprzymy, rozdrabniamy i wykładamy tuńczyka, pokrojone w kostkę pomidory na nie cebulkę, solimy, pieprzymy.
Na wierzch wylewamy sos, następnie starty ser, pokrojony szczypiorek i posypujemy delikatnie słodką papryką.
Komentarze