składniki dla jednej osoby :
2 duże liście sałaty rzymskiej
2 koktajlowe pomidorki
2 rzodkiewki
kilka marynowanych cebulek perłowych
3 zielone papryczki nadziewane serkiem ( z oleju )
kilka plasterków chorizo
kawałek czerwonej cebuli
Sos :
1/2 opakowania sosu greckiego ( 6,5 g )
1 łyżka octu
2 łyżki wody
3 łyżki oleju
Sałatka ekspresowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście sałaty umyć i osuszyć.
Składniki sosu dokładnie wymieszać.
Każdy liść porwać na mniejsze kawałki i położyć na talerzu lub w miseczce.
Pomidorki i rzodkiewkę umyć i przekroić na pół specjalnym nożykiem w kształcie literki v i ułożyć na sałacie.
2.Chorizo pokroić na plasterki i również położyć na sałatę.
Papryczki pokroić wzdłuż na trzy części a czerwoną cebulkę na cienkie paseczki.
Papryczki, czerwoną cebulę i perłowa cebulkę rozłożyć na talerzu z leżącymi na nim składnikami.
Wszystko polać przygotowanym sosem.
Podawać po około pięciu minutach.
Komentarze