Ryżowy krem waniliowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Każdy z nas zna kupne ryżowe deserki. I choć są pyszne zawierają w sobie bardzo dużo cukru, przez co osoby dbające o linię nie mogą ich jeść zbyt często, dlatego też wymyśliłam zdrowy zamiennik.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 woreczek ryżu jaśminowego;
    - 300ml mleka sojowego (może być zwykłe);
    - 1,5 łyżki miodu;
    - 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru;
    - pół laski wanilii;
    - owoce do dekoracji;

Ryżowy krem waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy wodę na ryż, gdy zacznie wrzeć wrzucamy ryż i gotujemy 10 minut. W osobnym garnku gotujemy mleko z miodem. Wanilię przekrawamy ostrym nożem po długości i łyżeczką wydłubujemy ziarenka i dodajemy je do mleka. Wrzucamy również przepołowioną laskę, ale musimy pamiętać, by później ją wyjąć. Gdy ryż będzie ugotowany również dodajemy go do masy wraz z budyniem, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, po tym czasie zdejmujemy z gazu, czekamy aż troszkę ostygnie i blendujemy na gładką masę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy