Ryż z curry i warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem uczennicą I klasy szkoły ekonomicznej i bardzo lubię spędzać czasw kuchni. Ryż z curry robię zwykle w weekendy, a bardzo lubi go mój tata.

Składniki:

  • ● 4 woreczki ryżu
    ● przyprawa curry
    ● 3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
    ● 1 duża marchew
    ● 5 średnich pieczarek
    ● 2 cebule
    ● 1 średni seler
    ● przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
    ● 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Ryż z curry i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż z curry i warzywami 1. Do gotującej wody wsypujemy
    5-6 łyżek przyprawy
    curry, wrzucamy ryż i gotujemy
    ok. 25 min.
  • Ryż z curry i warzywami 2. W tym czasie myjemy oraz
    kroimy warzywa w kostkę lub
    plasterki, wrzucamy na rozgrzaną
    patelnię i dusimy na
    oliwie ok. 5 minut, lekko solimy
    i posypujemy pieprzem.
  • Ryż z curry i warzywami 3. Gdy ryż się ugotuje, odcedzamy
    go i przekładamy na
    patelnię z warzywami, dokładnie
    mieszamy i doprawiamy
    ostrą papryką do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Komentarze

Podobne przepisy