Runo

0 (0 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:

  • opakowanie małych biszkoptów (15-20 sztuk)
    20 dag mrożonych truskawek
    2 szkl. jogurtu naturalnego
    szklanka śmietany 18%
    6 łyżeczek żelatyny
    3 jaja
    20 dag cukru pudru
    bita śmietana

Runo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce rozmrozić , odlać sok, zmiksować z 3 łyżkami cukru. Żelatynę namoczyć w pół szklanki zimnej wody. Przygotować galaretkę , biorąc półtora szklanki wody.
  • 2. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i kłaść na przemian obie masy. Całość zalej tężącą galaretką. Ozdobić bitą śmietaną.
  • 3. Żółtka utrzeć z resztą cukru , białka ubić na sztywno. Wymieszać jogurt ze śmietaną , żółtkami i pianą.Żelatynę rozpuścić , podgrzewając. Masę jogurtową podzielić na dwie części ( 2/3 i 1/3). Mniejszą porcję połączyć z truskawkami. Do obu mas dodać po połowie żelatyny, wymieszać i schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy