Ruloniki stracciatella

0 (0 ocen)

Są bardzo smaczne i efektowne. Z pewnością nikt im się nie oprze.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka,
    szkl. cukru,
    szkl.mąki pszennej,
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    MASA:
    35 dag truskawek,
    2 opak. gęstego serka homogenizowanego waniliowego,
    cukier waniliowy,
    posypka czekoladowa,
    2 łyżeczki żelatyny,
    szkl. kremówki,
    2 łyżki cukru pudru.

Ruloniki stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku, dodać mąkę z proszkiem. Wyłożyć na blachę o wym.37x42cm. Piec ok. 20-25 min w temp. 175st. Wyłożyć na wilgotną ściereczkę i przykryć drugą wilgotną ściereczką.
  • 2. Truskawki rozgnieść widelcem, dodać serek i cukier waniliowy. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, następnie podgrzać i, mieszając, rozpuścić. Przestudzić i dodać do masy. Dodać łyżkę posypki czekoladowej. Biszkopt pokroić na 8 prostokątnych kawałków, każdy posmarować kremem i zrolować. Kremówkę ubić z pudrem, udekorować ruloniki.

Komentarze

Podobne przepisy