Roladki z włoską kapustą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kiedyś myślałam, że gotowanie jest nudne. Odkąd jednak gotuję dla męża Darka i synkaKubusia, sprawia mi to wielką frajdę.

Składniki:

  • 6 pojedynczych filetów z kurczaka
    1 brokuł
    kilka liści kapusty włoskiej
    sól
    mielony czarny pieprz
    1 kostka rosołowa
    kilka ziaren czarnego pieprzu
    listek laurowy

Roladki z włoską kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut.
  • 2. Liście kapusty myjemy, usuwamy zgrubiałą łodygę i twarde włókna. Brokuła myjemy i dzielimy na małe różyczki.
  • Roladki z włoską kapustą 3. Na płacie mięsa układamy po 2-3 różyczki brokułów, ciasno zwijamy roladkę i owijamy liściem kapusty. Obwiązujemy bawełnianą nicią kuchenną.
  • 4. W płaskim garnku zagotowujemy ok. litra wody. Wrzucamy kostkę rosołową, ziarna pieprzu i listek laurowy. Gdy bulion zacznie się gotować, wkładamy roladki i gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu. Podajemy z ziemniakami purée. Dobrze smakują z sosem pomidorowym.

Porady

● Do zrobienia sosu pomidorowego możemy wykorzystać bulion, w którym gotowały się roladki. Przecedzamy, dodajemy pomidory z puszki lub przecier, doprawiamy do smaku cukrem, zagęszczamy mąką i zagotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy