Rolada grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Grzyby umyć , drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać grzyby i podsmażyć, dodać mąkę i podsmażyć. Następnie wlać mleko, zagotować. Jak masa będzie rzadka to należy dodać trochę mąki.
2.Z 5 jajek oddzielić żółtka, rozmącić z jajkiem. Powoli dodawać do masy ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy grzybowej.
3.Blachę o rozm. 20x32 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Masę grzybową wylać na blachę, piec 30 min w temp.180 stopni. Upieczoną masę zrolować, wystudzić ,pokroić na porcje . Porcje ułożyć na listkach sałaty i podawać z pomidorami.
Komentarze