Rolada grzybowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Taką potrawę jadłam na Mazurach. Nawet mi posmakowała. Postanowiłam zrobić dla domowników , wszystkim bardzo posmakowała.

  • 60 min

Składniki:


  • 1główka sałaty
    4 pomidory
    1/2 szklanki mleka
    1 cebula
    2 łyżki mąki
    25 dkg grzybów mieszanych
    6 jaj
    natka pietruszki
    sól, pieprz
    3 łyżki masła

Rolada grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby umyć , drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać grzyby i podsmażyć, dodać mąkę i podsmażyć. Następnie wlać mleko, zagotować. Jak masa będzie rzadka to należy dodać trochę mąki.

  • 2. Z 5 jajek oddzielić żółtka, rozmącić z jajkiem. Powoli dodawać do masy ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy grzybowej.
  • 3. Blachę o rozm. 20x32 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Masę grzybową wylać na blachę, piec 30 min w temp.180 stopni. Upieczoną masę zrolować, wystudzić ,pokroić na porcje . Porcje ułożyć na listkach sałaty i podawać z pomidorami.

Porady

Do potrawy polecam białe wino.

Komentarze

Podobne przepisy