Rolada biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrami. Dodajemy do ubitej piany. Delikatnie mieszając, wsypujemy przesiane mąki. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika. Równomiernie rozprowadzamy.
2.Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. ok. 180 ˚C. Pieczemy 15-20 minut (nie powinno być zbytnio przypieczone, bo trudno będzie je zwinąć). Biszkopt wyjmujemy, zwijamy w rulon i odstawiamy do wystygnięcia.
3.Krem: śmietanę ubijamy, stopniowo dodając cukier puder do smaku. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Wlewamy do dużego płaskiego naczynia, odstawiamy do stężenia. Kroimy w kostkę. Razem z owocami dodajemy do śmietany. Mieszamy.
4.Biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem, ponownie zwijamy. Dowolnie dekorujemy. Wkładamy do lodówki.
Komentarze