Rolada biszkoptowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od fantazji, apetytu i rozsądku zależy, ile smakowitości włożymy do rolady.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 4 jajka
    ● 12,5 dag cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 7,5 dag mąki tortowej
    ● 5 dag mąki ziemniaczanej
    Krem:
    ● op. śmietany 30%
    ● cukier puder
    ● galaretka
    ● garść owoców

Rolada biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrami. Dodajemy do ubitej piany. Delikatnie mieszając, wsypujemy przesiane mąki. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika. Równomiernie rozprowadzamy.
  • 2. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. ok. 180 ˚C. Pieczemy 15-20 minut (nie powinno być zbytnio przypieczone, bo trudno będzie je zwinąć). Biszkopt wyjmujemy, zwijamy w rulon i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Krem: śmietanę ubijamy, stopniowo dodając cukier puder do smaku. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Wlewamy do dużego płaskiego naczynia, odstawiamy do stężenia. Kroimy w kostkę. Razem z owocami dodajemy do śmietany. Mieszamy.
  • 4. Biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem, ponownie zwijamy. Dowolnie dekorujemy. Wkładamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2014

Komentarze

Podobne przepisy