Rogaliki z "wody" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć z 2 łyżkami cukru odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .margaryne rozpuścić jak będzie lekko przestudzona dodać mleko.Na stolnice wsypać mąke dodać jajka i żółtko, mleko z margaryną,rozczyn oraz cukier puder. Ciasto wyrobić ręką na jednolitą gładką masę uformować kulke zawinąć w mokrą ścierke i włożyć do dużej miski z bardzo zimną wodą. Gdy wypłynie wyjąć na stolnice podsypaną maką i przekroić na kilka placków każdy placuszek rozwałkować i wykrawać trójkąty. na każdy trójkąt nałożyć poł łyżeczki marmolady i zawinąć formując rogaliki. Blaszke posypać odrobiną mąki ułożyć rogaliki i wstawić do nienagrzanego piekarnika piec w 180stopni aż sie zarumienią
Porady
po wyjęciu posypać cukrem pudrem polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą
Komentarze