Rogaliki z "WODY"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

troszke pracochłonne ale z talerza znikają w mig..:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 i 1/2 szkl mąki tortowej
    170gr margaryny
    3/4 szkl mleka
    2całe jajka
    1 żółtko
    0,5 szkl cukru pudru
    0,5 kostki drożdży

Rogaliki z "wody" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki z wody 1. zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć z 2 łyżkami cukru odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .margaryne rozpuścić jak będzie lekko przestudzona dodać mleko.Na stolnice wsypać mąke dodać jajka i żółtko, mleko z margaryną,rozczyn oraz cukier puder. Ciasto wyrobić ręką na jednolitą gładką masę uformować kulke zawinąć w mokrą ścierke i włożyć do dużej miski z bardzo zimną wodą. Gdy wypłynie wyjąć na stolnice podsypaną maką i przekroić na kilka placków każdy placuszek rozwałkować i wykrawać trójkąty. na każdy trójkąt nałożyć poł łyżeczki marmolady i zawinąć formując rogaliki. Blaszke posypać odrobiną mąki ułożyć rogaliki i wstawić do nienagrzanego piekarnika piec w 180stopni aż sie zarumienią

Porady

po wyjęciu posypać cukrem pudrem polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy