ROGALIKI MOJEJ MAMY

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne rogaliki i łatwe w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    1 masło lub margaryna
    2 jajka
    6 dag drożdży
    6 łyżek mleka
    2 łyżki cukru
    marmolada

Rogaliki mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ( margarynę ) roztopić i wystudzić, drożdże rozetrzeć z mlekiem i cukrem i zostawić na około 20 min do wyrośnięcia, następnie do mąki dodać rozczyn, jaja, tłuszcz i wyrobić ciasto - odstawić do wyrosniecia na około 20 minut. Ciasto rwać na kawałki, rozwałkować na koło, koło przeciąć na 4 lub 8 trójkątów - w zależności jak duże chcemy rogaliki, nakładamy marmoladę i zwijamy jak rogaliki ( najlepiej tak aby wierzchołek trójkąta był pod spodem )
    Pieczemy na rumiano - 15/20 min w 180'
    Smacznego! :)

Komentarze

Podobne przepisy