Rogaliki mojej mamy

0 (0 ocen)

przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze robi moja mama

Składniki:

  • 1 kg mąki
    5 dag drożdży
    ½ szkl. cukru
    3 żółtka
    cukier waniliowy
    1 szkl. mleka
    ¼ margaryny
    2 łyżki oleju
    olejek arakowy
    szczypta soli

    białko
    posypka kolorowa
    czekolada mleczna z nadzieniem kokosowym

Rogaliki mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki składniki, podgrzać na gazie.
  • 2. Roztopić margarynę, wystudzić, dodać żółtka i cukier- utrzeć.
  • 3. Do mąki dodać zaczyn, następnie masę z żółtkami, olej, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz aromat- w razie potrzeby dodawać mleko, wyrobić jednolitą masę. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
  • 4. Z ciasta formować kule, rozwałkować, podzielić na 8 części, aby powstały trójkąty, na szerszym końcu układać czekoladę w kostkach, zawijać rogaliki. Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać posypką. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy