Rogaliki mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki składniki, podgrzać na gazie.
2.Roztopić margarynę, wystudzić, dodać żółtka i cukier- utrzeć.
3.Do mąki dodać zaczyn, następnie masę z żółtkami, olej, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz aromat- w razie potrzeby dodawać mleko, wyrobić jednolitą masę. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
4.Z ciasta formować kule, rozwałkować, podzielić na 8 części, aby powstały trójkąty, na szerszym końcu układać czekoladę w kostkach, zawijać rogaliki. Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać posypką. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.
Komentarze