Rajskie babeczki

0 (0 ocen)

Przepyszne babeczki które podbiją smakiem wszystkie serca nawet te wybredne :)

Składniki:

  • ciasto:
    5 jajek
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    5 łyżek kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa:
    250 ml śmietany 30%
    25 dag serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka likieru kokosowego
    dodatkowo:
    1/2 szklanki naparu dobrej kawy
    1 łyżka likieru kokosowego
    mandarynki, brzoskwinie i ananasy z puszki

Rajskie babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rajskie babeczki 1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dodać cukier i ubić na szklistą bezę, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać i połączyć z masą jajeczna.
    Małe formy do tart wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem, piec w 180 st około 20 minut ( nam wyszło 10 sztuk)
  • rajskie babeczki 2. Zimne babeczki nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i nasączyć kawa wymieszaną z likierem kokosowym.
  • rajskie babeczki 3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z serkiem na koniec dodać likier kokosowy i delikatnie wymieszać.

    Wierzch babeczek posmarować delikatnie kremem i ułożyć na nim sporą ilość odsączonych z zalewy owoców
  • rajskie babeczki 4. które przykryć pozostałym kremem po wierzchu posypać czekoladą i płatkami kokosowymi.
    Przygotowane babeczki odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy