Placek ten smakuje wyśmienicie.Nie należy do najtańszych ale polecam na specjalne okazje.Pięknie wygląda i jeszcze lepie smakuje. Jest z nim trochę pracy,ale warto.
Rajskie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i ubijać do czasu
rozpuszczenia cukru.Dodać żółtka.Mąki razem z proszkiem
przesiać przez sitko i wymieszać.Dodać do ubitej masy jajecznej
i delikatnie wymieszać.Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia.Piec 25 min. w 180 C.Przestudzić i podzielić na dwie części.Spodnią część pozostawić grubszą.
2.Na pierwszą część biszkoptu sporządzić warstwę budyniową:
Z wymienionych składników ugotować budyń i gorący wylać na pierwszą część biszkoptu.Przestudzić.
3..Na budyniu ułożyć 1/2 kg. cytrynowego ptasiego mleczka / na blaszkę 30 szt./ lekko wgniatając w masę budyniową. Całość zalać masą śmietanową.
4.Śmietanę ubić z śmietan fix.Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400ml. gorącej wody,przestudzić.Gęstniejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany,wymieszać i wylać na ptasie mleczko.Całość przykryć drugą częścią biszkoptu.
5.Przygotować warstwę śmietanowo czekoladową.
Śmietanę 30% ubić z śmietan fix i śnieżką,dodać pokrojoną nożem w słupki czekoladę,delikatnie wymieszać ,wylać na drugą część biszkoptu,wyrównać łopatką z ząbkami dla ładniejszego efektu.
6.Galaretki agrestowe rozpuścić w 3/4 l.gorącej wody,przestudzić i gęstniejącą galaretką zalać placek.
7.Pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.
Komentarze