RAJSKIE MLECZKO

5 (190 ocen)

Placek ten smakuje wyśmienicie.Nie należy do najtańszych ale polecam na specjalne okazje.Pięknie wygląda i jeszcze lepie smakuje. Jest z nim trochę pracy,ale warto.

Składniki:

  • BISZKOPT
    5 jajek
    3/4 szk. cukru
    1/2 szk.mąki
    1/2 szk.kartoflanki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    WARSTWA I BUDYNIOWA

    3 budynie śmietankowe na 1/2 l.lub 2 na 3/4 l.
    1 l. soku z czarnej porzeczki "TOMA"
    4 łyżki cukru

    WARSTWA II ŚMIETANOWA

    1/2 l. śmietany 36%
    1 śmietan fix
    2 galaretki cytrynowe
    400 ml. gorącej wody

    WARSTWA III ŚMIETANOWO CZEKOLADOWA

    1/2 l. śmietany 30%
    3 śmietan fix
    1 śmietana Śnieżka
    1 czekolada mleczna

    dodatkowo

    2 galaretki agrestowe
    3/4 l. gorącej wody

    1/2 kg.ptasiego mleczka cytrynowego
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rajskie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rajskie mleczko 1. Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i ubijać do czasu
    rozpuszczenia cukru.Dodać żółtka.Mąki razem z proszkiem
    przesiać przez sitko i wymieszać.Dodać do ubitej masy jajecznej
    i delikatnie wymieszać.Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do
    pieczenia.Piec 25 min. w 180 C.Przestudzić i podzielić na dwie części.Spodnią część pozostawić grubszą.
  • 2. Na pierwszą część biszkoptu sporządzić warstwę budyniową:
    Z wymienionych składników ugotować budyń i gorący wylać na pierwszą część biszkoptu.Przestudzić.
  • Rajskie mleczko 3. .Na budyniu ułożyć 1/2 kg. cytrynowego ptasiego mleczka / na blaszkę 30 szt./ lekko wgniatając w masę budyniową. Całość zalać masą śmietanową.
  • Rajskie mleczko 4. Śmietanę ubić z śmietan fix.Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400ml. gorącej wody,przestudzić.Gęstniejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany,wymieszać i wylać na ptasie mleczko.Całość przykryć drugą częścią biszkoptu.
  • Rajskie mleczko 5. Przygotować warstwę śmietanowo czekoladową.
    Śmietanę 30% ubić z śmietan fix i śnieżką,dodać pokrojoną nożem w słupki czekoladę,delikatnie wymieszać ,wylać na drugą część biszkoptu,wyrównać łopatką z ząbkami dla ładniejszego efektu.
  • Rajskie mleczko 6. Galaretki agrestowe rozpuścić w 3/4 l.gorącej wody,przestudzić i gęstniejącą galaretką zalać placek.
  • Rajskie mleczko 7. Pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.

Porady

Biszkopt można upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować