Pychotka szarlotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe ciasto, które jest lekkie i łatwe do przygotowania.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    11 jaj
    1 szlanka cukru kryształu
    14 łyżek maki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki wody
    3 łyżeczki octu
    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    2 galaretki kolorowe
    Masa:
    1 1/2 szklanki mleka
    3/4szklankicukru kryształu
    budyń śmietankowy
    1 łyżeczka maki pszennej
    1 łyzeczka mąki ziemniaczanej
    25 dag masła
    3 łyzki capuccino karmelowe

Pychotka szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodać cukier, żółtka zmieszane z wodą. Na końcu delikatnie wymieszać z mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia i ocet. Piec w tem. 170 C ok 40 min. Po upieczeniu wystudzić biszkopt i przekroić na 3 części. \
    Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach podsmażyć ok 10 min po tym czasie wsypać sucha galaretkę. Chwilę smażyć.
    Masa:
    Z mleka budyniu cukru i mąk ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć masło dodać wystudzony budyń i pod koniec ucierania dodać kawę. Przełożyć placek.
    Biszkopt ½ jabłek ½ masy
    biszkopt ½ jabłek ½ masy
    biszkopt polewa

Porady

Capuccino może być dowolnego smaku.

Komentarze

Podobne przepisy