Puree z brukwi z brukselką

0 (0 ocen)

  • 5 min

Wyczytałam gdzieś w opisach kuchni angielskiej ,że brukiew doskonale komponuje się ze smakiem brukselki – nawet niewielka ilość gotowanej brukselki dodana do puree z brukwi zdecydowanie podnosi smak

  • 5 min

Składniki:

  • ½ niewielkiej brukwi ( lub ¼ większej )
    10 brukselek
    1 płaska łyżeczka soli
    2 łyżki masła
    pieprz mielony
    koperek zielony

Puree z brukwi z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukiew obrać i pokroić w słupki .Zalać osoloną ½ łyżeczki soli wodą ( tak by zakryła brukiew i ugotować do miękkości . W tym czasie oczyścić brukselki ( naciąć głąb na krzyż ) zalać osoloną ( ½ łyżeczki ) wodą tak by je zakryła i gotować minut. Odcedzić brukiew i brukselkę . Do brukwi dodać masło i zrobić z niej puree . Brukselkę pokroić na ćwiartki i delikatnie wymieszać z puree z brukwi. Doprawić mielonym pieprzem .Posypać drobno pokrojonym koperkiem .


Porady

Podawać jako samodzielne danie wegetariańskie , lub jako dodatek do dań mięsnych ( najlepiej do pieczenie wieprzowej lub wołowej z sosem ).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy