Puree z brukwi

5 (176 ocen)

  • 60 min

Pyszny i zdrowy powrót do kuchni staropolskiej

  • 60 min

Składniki:

  • - 0,5 kg brukwi
    - 6 ziemniaków
    - szklanka słodkiej śmietany
    - sól, gałka muszkatołowa
    - koperek
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Puree z brukwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy i kroimy w drobną kostkę brukiew oraz ziemniaki w trochę większą kostkę.
  • 2. Gotujemy w osolonym wrzątku. Kiedy warzywa są miękkie odlewamy wodę i dolewamy śmietanę, wsypujemy gałkę muszkatołową
  • 3. Całość rozgniatamy tłuczkiem i posypujemy koperkiem

Porady

Brukiew gotuje się dłużej od ziemniaków, dlatego kroimy ją w drobniejszą kostkę. Brukiew jest cennym bogactwem witamin i minerałów. Polecana przy chorobach tarczycy. Do kupiena przez cały rok na straganach i targowiskach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować