Pulpety ala gołąbki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ulubione pulpety moich dzieci.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
    100 g ryżu ( ja używam Basmati)
    400 g przecieru pomidorowego
    1 jako
    1 łyżka bułki tartej
    1 kostka rosołowa drobiowa
    sól, pieprz ziołowy
    przyprawa uniwersalna
    przyprawa do gulaszu
    3 łyżka maki pszennej
    olej do smazenia

Pulpety ala gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotować około 5 min a następnie zostawić go w wodzie,w której się gotował na kolejne 5 min. Po tym czasie przelać go zimną wodą i odstawić na 15 min do ostygnięcia.
  • 2. Do naczynia wsypać obgotowany ryż, mięso mielone i wbić jajko. Dodać przyprawy: około 1/2 łyżeczki przyprawa uniwersalna, pieprz ziołowy , 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu, sól i bułkę tartą.Wyrobić masę z której formować ręką niewielkie pulpety i obtoczyć je mące.
  • Pulpety 3. W średnim garnku zagotować 2 szklanki wody z kostką rosołową oraz przecierem pomidorowym. Uformowane pulpety obsmażać na rozgrzanym oleju około 5 min z dwóch stron a następnie przełożyć do gotującego się sosu.
  • Pulpety 4. Pulpety wolniutko gotować około 20-30 min. Sos można zagęścić 1 łyżka mąki i według uznania doprawić jeszcze sola i pieprzem.
  • pulpety 5. Gotowe pulpety polane sosem można podać z dowolną surówką .Są mięciutkie i przypominają smakiem i zapachem gołąbki.

Porady

Do mięsa można dodać poszatkowaną kapustę pekińską.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy