Ptysiowe serducho z kremem straciatella

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pychotka...uwielbiam takie ciasta, a pomysł na krem wzięłam z ulubionego Danio, czyli straciatella.

  • 50 min

Składniki:

  • ok. 2 szkl. mąki
    2 szkl. wody
    6 jajek
    10 dag. margaryny
    szczypta soli
    1/2l. śmietanki 30%
    po pół tabliczki gorzkiej i mlecznej czekolady
    1 śmietanfix
    cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru
    różowe wiórki kokosowe
    olej

Ptysiowe serducho z kremem straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy z margaryną i solą.Gdy margaryna będzie stopiona, wsypujemy mąkę, zmniejszamy ogień.Trzymamy jeszcze na ogniu jeszcze ok. 3 min. by mąka traciła smak surowizny. Mieszamy cały czas.Zdejmujemy z ognia.
    Przekładamy do miski i studzimy, ale nie do końca.Jak ciasto jest jeszcze ciepłe dodajemy po jednym jajku i mieszamy. Przekładamy do szprycy, wyciskamy kształt serca na blachę wyłożoną nasmarowanym olejem papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 10-15 w 220 st.Następnie zmniejszamy do 180 st i pieczemy ok. 30min.
    Pamiętajmy, że im większe ciasto ptysiowe, tym pieczemy dłużej.
    Jeszcze ciepłe ciasto przekrawamy na pól.
  • 2. Schłodzoną śmietankę ubić ze śmietanfixem. Dodajemy cukry, startą czekoladę i trochę wiórek kokosowych.Mieszamy.
    Kremem przekładamy Ciasto.Przykrywamy. posypujemy wiórkami.

Porady

Można również upiec malutkie serduszka.A jesli ktoś lubi czekoladę, można do śmietanki dodać stopioną czekoladę.

Komentarze

Podobne przepisy