Ptysiowe serducho z kremem straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotowujemy z margaryną i solą.Gdy margaryna będzie stopiona, wsypujemy mąkę, zmniejszamy ogień.Trzymamy jeszcze na ogniu jeszcze ok. 3 min. by mąka traciła smak surowizny. Mieszamy cały czas.Zdejmujemy z ognia.
Przekładamy do miski i studzimy, ale nie do końca.Jak ciasto jest jeszcze ciepłe dodajemy po jednym jajku i mieszamy. Przekładamy do szprycy, wyciskamy kształt serca na blachę wyłożoną nasmarowanym olejem papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 10-15 w 220 st.Następnie zmniejszamy do 180 st i pieczemy ok. 30min.
Pamiętajmy, że im większe ciasto ptysiowe, tym pieczemy dłużej.
Jeszcze ciepłe ciasto przekrawamy na pól.
2.Schłodzoną śmietankę ubić ze śmietanfixem. Dodajemy cukry, startą czekoladę i trochę wiórek kokosowych.Mieszamy.
Kremem przekładamy Ciasto.Przykrywamy. posypujemy wiórkami.
Porady
Można również upiec malutkie serduszka.A jesli ktoś lubi czekoladę, można do śmietanki dodać stopioną czekoladę.
Komentarze