Ptysiowe esy

0 (0 ocen)

Eski jak widać znikaja z talerza zanim się obejrze pyszne są

Składniki:

  • 200 g. mąki
    szklanka wody
    50 g. masła
    2 jajka
    szczypta soli
    cukier puder do posypania
    i olej do pieczenia

Ptysiowe esy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ptysiowe eski 1. Wodę gotujemy z masłem, mieszając wsypujemy mąkę i sól, na małym ogniu mieszamy łyżką drewnianą dalej do uzyskania gładkiej masy. Do przestudzonego ciasta wpijamy po jednym jajku i mieszamy, odstawiamy na ok 2-3 godz. Po tym czasie rozgrzewamy olej i szprycą wyciskamy ciasto na gorący olej , formujemy sobie sami kształty. Pieczemy do zarumienienia i mozna posypać cukrem pudrem.

Porady

Ja piekę we frytkownicy

Komentarze

Podobne przepisy