Pszenne bułki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

gorące, chrupiące bułeczki i masełko i już nic więcej nie trzeba.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 900 gramów
    - kasza manna pszenna: 100 gramów
    - sól: 1 łyżka
    - cukier: 4 szczypty
    - świeże drożdże: 100 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - woda: 1 szklanka
    - olej: 8 łyżek

Pszenne bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pszenne bułki 1.
    Mąkę wsypać razem z kaszą do miski.
    Drożdże rozmieszać z cukrem aż powstanie płynna gęsta masa.
    Dodać je do miski, wsypać sól, wlać olej, mleko i wodę i wyrobić gładkie ciasto.
    Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie chwilkę je przerobić, formować niewielkie kule i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
    Każdą bułkę naciąć przez środek i odstawić je do wyrośnięcia.
    Gdy bułki wyrosną piec je w 160 stopniach przez 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy