Przekładaniec szpinakowo-brokułowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Do kucharzenia zachęcam starszego syna Maksa.

Składniki:

  • ● op. makaronu lasagne
    ● brokuł
    ● op. mrożonego szpinaku
    ● 20 dag fety
    ● 4 ząbki czosnku
    ● sól, czarny pieprz
    ● szczypta cukru
    ● 2 łyżki oliwy
    ● mała cebula
    ● 10-15 dag żółtego sera
    ● masło
    ● przyprawa uniwersalna
    Sos: 1/2 kostki masła
    ● 3 łyżki mąki
    ● 2 żółtka
    ● 2 szkl. zimnego mleka
    ● 1/2 szkl. śmietany 12-proc.
    ● sól, biały pieprz
    ● gałka muszkatołowa

Przekładaniec szpinakowo-brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: brokuł blanszujemy i drobno kroimy. Fetę kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy szpinak i brokuły. Smażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy fetę
    i doprawiamy.
  • 2. Makaron gotujemy partiami al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i rozkładamy.
  • 3. Sos: masło roztapiamy, wsypujemy mąkę i mieszając,
    lekko rumienimy. Następnie wlewamy mleko, zagotowujemy. Dodajemy żółtka wymieszane ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
  • 4. Formę smarujemy masłem. Wkładamy na przemian makaron i farsz. Wlewamy sos i posypujemy startym serem. Pieczemy 30 minut w 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy