Przekładaniec szpinakowo-brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: brokuł blanszujemy i drobno kroimy. Fetę kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy szpinak i brokuły. Smażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy fetę
i doprawiamy.
2.Makaron gotujemy partiami al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i rozkładamy.
3.Sos: masło roztapiamy, wsypujemy mąkę i mieszając,
lekko rumienimy. Następnie wlewamy mleko, zagotowujemy. Dodajemy żółtka wymieszane ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
4.Formę smarujemy masłem. Wkładamy na przemian makaron i farsz. Wlewamy sos i posypujemy startym serem. Pieczemy 30 minut w 200 °C.
Komentarze