Przekładaniec borówkowo - makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Borówki przebrać, umyć i osuszyć. Orzechy drobno posiekać. Wiórki kokosowe wyłożyć na blachę do pieczenia i podpiec w temperaturze 200 stopni. Gdy nabiorą lekko złocistej barwy, szybko wyjąć z piekarnika i szybko wystudzić. Mak kilkakrotnie przepłukać na sicie wrzącą wodą, odsączyć.
Jajka ubić na pienistą masę i ubijać dalej z dosypywanym porcjami cukrem, aż się rozpuści. Doprawić cynamonem i aromatem cytrynowym. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i rozdrobnionymi orzechami, dodać do ciasta razem z makiem, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 - 35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekroić na dwa placki.
Kremówkę ubić z Śmietan - fiksem i cukrem. Borówki ( kilka odłożyć do dekoracji ) zalać likierem cytrynowym i wymieszać z połową ubitej śmietanki, a następnie rozsmarować na jednym placku ciasta, przykryć drugim. Górę i boki przekładańca posmarować pozostałą ubitą śmietanką. Wierzch udekorować odłożonymi borówkami. Boki obsypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze