Prowansalska potrawka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Uwielbiam pomidory. Są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim smaczne. Najbardziej lubię je z twarożkiem i ziołami lub duszone z warzywami.

Składniki:

  • ● 3 kolorowe papryki
    ● cukinia
    ● 2 cebule
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 4 gałązki natki pietruszki
    ● 5 pomidorów
    ● 6 łyżek sosu pomidorowego
    ● sól
    ● pieprz
    ● bazylia
    ● tymianek
    ● oregano
    ● 3 łyżki oliwy z oliwek

Prowansalska potrawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, przekrawamy
    na pół i usuwamy gniazda
    nasienne. Pomidory sparzamy
    i zdejmujemy skórki.
    Cukinię myjemy, obieramy,
    przekrawamy na pół i wydrążamy
    pestki (młodą pozostawiamy
    w całości). Czosnek i cebule obieramy. Czosnek
    przeciskamy przez praskę,
    pomidory kroimy w ćwiartki,
    a pozostałe warzywa w dużą
    kostkę. Natkę pietruszki myjemy,
    osuszamy, obrywamy listki
    i siekamy.
  • Prowansalska potrawka 2. Cebulę i czosnek podsmażamy
    na oliwie. Po minucie
    dodajemy cukinię, a po następnej
    – paprykę. Na koniec wkładamy
    pomidory. Dusimy kilka
    minut pod przykryciem, mieszając.
    Wlewamy sos pomidorowy,
    wsypujemy natkę i zioła.
    Mieszamy. Doprawiamy solą
    i pieprzem. Gotujemy 5 minut.
    Podajemy z ryżem lub pieczonymi
    młodymi ziemniakami.

Porady

● Zamiast cukinii do potrawki możemy użyć patisona. ● Danie możemy podać z bagietką lub innym białym pieczywem. ● Intensywny aromat nadadzą potrawie świeże zioła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy