Precle z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Podane z porannym kubkiem mleka - pycha !

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki, 11 dkg cukru, 5 dkg drożdży, 5 jajek, 3/4 szklanki mleka, 10 dkg masła, szklanka obranych porzeczek, szczypta soli

Precle z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, mleka, szczypty soli, jednej łyżki mąki i jednej łyżeczki cukru zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wlać do reszty mąki. Dodać pozostałe składniki i rozpuszczone masło. Wszystko dobrze wyrobić, tak aby ciasto odchodziło od ręki. Odstawić na 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Z ciasta uformować cieniutkie ruloniki. Skręcając dwa razem, zwinąć małe precelki. W ciasto delikatnie powkładać porzeczki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy