Precelki

0 (0 ocen)

  • 35 min

Na pewno ci posmakuje ten przepis. Jest przydatny na każda porę i okazję :)

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche :
    25 dag mąki,
    10 dag cukru,
    15 dag tłuszczu,
    1 żółtko.
    Składniki na ciasto drożdżowe :
    25 dag mąki,
    10 dag cukru,
    15 dag tłuszczu,
    1 jajo,
    1 dag drożdży.

Precelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść osobno ciasta kruche i drożdżowe. Oba ciasta połączyć siekając je nożem, po czym wyrobić rękami i formować z wałeczków precelki.
  • 2. Posmarować je jajem i posypać makiem, kminkiem, solą, cukrem lub polukrować. Piec do zrumienienia w dość gorącym piekarniku. Jeśli piekarnik nie będzie dostatecznie rozgrzany, precelki nie wyrosną, a wyschną.

Komentarze

Podobne przepisy