Potrawka z cukinii

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dania z cukinii bardzo smakują moim czterem mężczyznom: mężowi i synom. Potrawka jest lekka, a więc świetna na upalne dni.

Składniki:

  • 2 cebule
    1 ząbek czosnku
    1 duża cukinia
    4-5 pomidorów
    4-5 parówek
    olej
    sól, pieprz
    kilka listków bazylii (lub suszona)

Potrawka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w piórka, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
  • Potrawka z cukinii 2. Cukinię myjemy, osuszamy, przekrawamy i łyżeczką wydrążamy nasiona. Miąższ kroimy w niewielką kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy
    ze skórki. Kroimy w kostkę. Z parówek zdejmujemy osłonki, kroimy w półplasterki.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek. Szklimy, dodajemy cukinię. Smażymy na małym ogniu, często mieszając.
  • 4. Gdy warzywa puszczą sok, dodajemy pomidory. Dusimy 10-15 minut, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i drobno posiekanymi
    listkami bazylii (lub szczyptą suszonej). Dodajemy parówki, mieszamy i dusimy kilka minut. Potrawkę podajemy z młodymi ziemniakami.

Porady

● Możemy wzbogacić smak potrawki, dodając pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. ● Danie będzie tak samo smaczne, gdy zrobimy je z kiełbasą lub wędzonym boczkiem.

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Komentarze

Podobne przepisy